Nieuwe podcastserie ‘TAPKAST’ duikt in de wereld van Groningse bruine kroegen

Op 14 september, tijdens Open Monumentendag, wordt de eerste aflevering van de tiendelige podcastserie TAPKAST gelanceerd. In opdracht van de gemeente Groningen en in samenwerking met RTV Noord en Marketing Groningen, neemt Martin ter Braake van Ode Podcast luisteraars mee in een unieke serie die de rijke historie van Groningse bruine kroegen onderzoekt. De podcastserie belicht de bijzondere sfeer, het karakteristieke interieur en de verhalen die schuilgaan achter deze karaktervolle cafés.

In TAPKAST wordt gezocht naar het antwoord op de vraag: wat is een bruine kroeg? Hoewel de meeste mensen een beeld hebben van wat een bruine kroeg zou kunnen zijn, is er geen vaste definitie. De podcastserie richt zich op de identiteit van deze cafés: hun inrichting, het personeel, de gasten en de verhalen die de kroegen tot een uniek onderdeel van de Groningse cultuur maken. De kernwaarden 'verbinding', 'dichtbij' en 'betrouwbaar' zijn subtiel door de serie heen verweven.

Wethouder Economische Zaken Carine Bloemhoff: “Bruine kroegen zorgen voor verbinding in een buurt of wijk. Mensen kunnen er elkaar ontmoeten onder het genot van een drankje. Ze dragen bij aan de unieke sfeer in onze gemeente en dat willen we behouden. Deze podcast helpt om de bruine kroegen nog beter op de kaart te zetten.”

De serie start met de aflevering die op 14 september wordt gelanceerd, waarin café Der Witz centraal staat. Deze kroeg heeft de status van rijksmonument en is daardoor een passend begin voor de podcast.

TAPKAST biedt luisteraars inzicht in de historische, sociale en culturele waarde van bruine kroegen in Groningen. Daarnaast ontwikkelt Marketing Groningen een ‘kroegenkaart’ op de website Visit Groningen. Deze kaart geeft een overzicht van verschillende bruine kroegen in de stad.

De podcastserie TAPKAST is vanaf 14 september wekelijks te beluisteren via de streamingskanalen van RTV Noord en op www.visitgroningen.nl/tapkast.