Verlenging pilot unieke openstelling ingang Martinikerk en Martinitoren

Op 1 juni was de Martinikerk toegankelijk via de entree van de Martinitoren. Dit was een gezamenlijke pilot van de gemeente Groningen, Stichting Martinikerk Groningen en Marketing Groningen. Wegens succes is de pilot nu verlengd.

Unieke toegang

Het is bijzonder dat de Martinikerk nu via de Martinitoren toegankelijk is. Sinds 1798, het moment waarop Napoleon de Martinitoren toewees aan de gemeente, is de entree naar de Martinikerk via de toren niet meer in gebruik geweest. Alleen bij zeer belangrijke evenementen, zoals de opening van het Academisch Jaar van de Rijksuniversiteit Groningen, wordt deze entree nog gebruikt.

Gezamenlijke pilot

Paul van den Bosch (projectmanager gemeente Groningen): "Op 1 juni, tijdens de viering van de nieuwe Grote Markt, hebben we ervaren hoe mooi het is wanneer de toren en kerk weer gezamenlijk toegankelijk zijn vanaf de Grote Markt. Daarom doen we deze weken een pilot, waarbij we verkennen of deze openstelling op deze aard en wijze kan worden gecontinueerd." 

Betty Knigge (directeur Stichting Martinikerk Groningen): "Wij hopen tijdens deze unieke openstelling veel Groningers te mogen begroeten in hun eigen Martinikerk. Vanonder d' Olle Grieze de kerk binnenkomen is een bijzondere belevenis, helemaal wanneer het machtige Schnitgerorgel klinkt".

Elsa Weelink (directeur Marketing Groningen): "De VVV exploiteert al tientallen jaren de Martinitoren. We zijn blij dat we de handen ineen hebben geslagen voor een gezamenlijke toegang tot de toren en kerk. Inwoners en bezoekers kunnen dit icoon van de stad nu in volle glorie ervaren."

Looptijd openstelling

De openstelling is een initiatief van de gemeente Groningen en Stichting Martinikerk Groningen in samenwerking met Marketing Groningen en duurt nog tot en met 25 juli 2024.

Combikaart

Speciaal voor deze pilot kun je een combikaart kopen voor €7,50. Deze is te koop onder de Martinitoren of bij de Groningenstore (VVV).